woensdag 4 mei 2011

Zeven tips om starters aan een woning te helpen

4 Mei 2011 Bron: Vastgoedwereld.nl 



Ondanks de dalende huizenprijzen valt het voor starters nog steeds niet mee een koophuis te bemachtigen. Vastgoed geeft zeven tips die de makelaar starters aan de hand kan doen.



1 Een hypotheek van pa en ma

Ouders of grootouders die geld op de bank hebben, kunnen hun (klein)kind een hypotheek verstrekken. Als dit wordt vastgelegd door de notaris, is er ook recht op hypotheekrenteaftrek. Voordeel voor de ouders is dat zij over het uitgeleende geld geen vermogensbelasting meer hoeven te betalen.



2 Een échte starterswoning

Goedkopere huizen, het kan wel: uit een inventarisatie van de gemeente Apeldoorn blijkt dat ontwikkelaars met een beetje creativiteit, woningen kunnen aanbieden voor minder dan 150.000 euro.



3 Zelf bouwen

In Almere kunnen starters met een inkomen tot 46.000 euro zelf een huis bouwen. Zij betalen alleen dat deel van de stichtingskosten dat zij zelf kunnen financieren (maar wel minimaal 52 procent); de gemeente de rest.



4 Zoek het eens in een andere hoek

Help starters ook eens op weg naar minder voor de hand liggende buurten en ‘aandachtswijken’. Er bestaan immers grote prijsverschillen tussen de ene en de andere wijk, zeker in grote steden.



5 Over de grens

Het kan interessant zijn voor starters een huis net over de Duitse grens te kopen: de prijzen liggen daar nog steeds een stuk lager dan hier.



6 Huurhuis kopen

Veel woningcorporaties verkopen noodgedwongen hun huizen om hun begroting op orde te houden. Vaak gaat dit gepaard met fikse kortingen of andere aantrekkelijke constructies. Hiervoor komen meestal niet alleen huurders in aanmerking, maar iedereen die voor het eerst een huis koopt.



7 Starterslening

Bij een starterslening betaalt de koper weinig of geen rente. Deze regeling – oorspronkelijk afkomstig van het ministerie van VROM – is inmiddels opgedoekt, maar sommige gemeenten zetten de starterslening gewoon voort.

1 opmerking:

Sabrina zei

Je ziet tegenwoordig steeds vaker dat de ouders inspringen om de kinderen aan hun eerste woning te helpen.

Dit is een positieve ontwikkeling, want de ouders hebben meestal al een koop achter de rug of zelfs meerdere.

Zo kunnen ze hun kinderen naast "alleen" de makelaar begeleiden en er voor zorgen dat ze de juiste en weloverwogen keuzes maken.

Groetjes Sabrina,


Makelaar Amsterdam Zuid