donderdag 27 januari 2011

Duitse hypotheek voor huis in Nederland populair

20 januari 2011- Bron: Z 24.nl



Huizenbezitters in Limburg sluiten hun hypotheek vaker af in Duitsland. De rente is er een stuk lager en bovendien blijft de betaalde rente voor de Nederlandse fiscus aftrekbaar.


Meer Limburgers kiezen ervoor om hun woning in Nederland te financieren met een hypotheek van een Duitse bank.


Shoppen over de grens loont, en het gebeurt dan ook steeds vaker, stelt Ger Leenen, hypotheekadviseur en makelaar in hypotheken in Zuid-Limburg. "Wel moet je wat spaargeld hebben of overwaarde op je huidige huis, want Duitse banken financieren tot 75 procent van de onderhandse waarde.
Wie zijn hypotheekrente voor tien jaar vast zet, is in Duitsland een half tot driekwart procent goedkoper uit, geeft Leenen aan. In Nederland betaal je nu meer dan vijf procent bij tien jaar vast, In Duitsland ligt dat percentage rond de 4,5 procent.

Wie in Nederland een huis koopt met een Duitse hypotheek, blijft bovendien gewoon recht houden op de hypotheekrenteaftrek.

Niet aflossingsvrij
Duitse banken verstrekken niet de in Nederland populaire aflossingsvrije hypotheek. Die constructie is in Nederland interessant, omdat dan gedurende dertig jaar de rente over de volledige schuld aftrekbaar is.

In Duitsland wordt er gewoon afgelost via een annuïteitenhypotheek. Al is het via een zogenaamde 'Bausparlehen' mogelijk om de eerste tien jaar volledig te profiteren van de hypotheekrenteaftrek, in combinatie met een spaarrekening. Daarna gaat de afslossingsplicht wel in.

Een Duitse hypotheek betekent dus dat je op termijn wat minder rente kan aftrekken omdat je schuld wat afneemt. Maar dat is geen belemmering voor veel huizenkopers om toch naar een Duitse bank te stappen. "Mensen vinden het wel prettig om af te lossen", zegt Leenen.

Daarnaast speelt de discussie in Nederland over de hypotheekrenteaftrek mee. "Bijna niemand gelooft nog dat die in dezelfde vorm zal blijven bestaan en dat ze dus gedurende de gehele looptijd recht houden op dezelfde aftrek", aldus Leenen.

De nettomaandlasten komen in ieder geval vaak overheen, stelt Leenen.

Alleen in grensstreek

Lenen in Duitsland is wel voorbehouden voor mensen in de grensstreek. De reden is dat de hypotheken in Zuid-Limburg voornamelijk verstrekt worden door de Sparkasse in Aken. Een lokale bank, een beetje vergelijkbaar met een lokale vestiging van de Rabobank, die alleen zaken doet in de eigen regio. Zuid-Limburg en een stukje België rekent die bank wel tot de eigen regio.

Daarnaast zijn er nog praktische redenen waardoor een Duitse hypotheek geen optie is voor de huizenkoper in Brabant of in de Randstad. "Je moet de hypotheekovereenkomst op de bank zelf tekenen. En de bank wil het huis zelf zien en neemt geen genoegen met alleen een taxatierapport", zegt Leenen. Daarnaast is het belangrijk dat je de Duitse taal goed beheerst.

Herfinancieren

Leenen ziet vooral de interesse groeien bij Limburgers die nu hun huis moeten herfinancieren, of in het Duits 'Umschulden'. Banken in Nederland rekenen bij het opnieuw vaststellen van de rente voor bestaande klanten al snel een half procent rente of meer dan ze doen bij nieuwe klanten.

Zeker dan loont het om te kijken of een hypotheek bij de Sparkasse een optie is. Ook omdat er na tien jaar via de oude Nederlandse hypotheekconstructie vaak al een spaarpotje aanwezig is, of dat de woning flinke overwaarde heeft. In dat geval is het geen probleem dat de Duitse bank maar tot 75 procent van de vrije verkoopwaarde financiert.

Toename

Een woordvoerder De Rabobank, marktleider in hypotheken, laat weten in het geheel geen last te hebben van mensen die hun hypotheek bij een Duitse bank onderbrengen.

Geen opmerkingen: