vrijdag 7 september 2012

Weekers-maatregel voor de woningmarkt zet geen zoden aan de dijk

BRON: Door Mijke Hurkx, 03 september 2012 16:59 | bnr.nl


 
Verkoopt een spijtkoper van een huis binnen drie jaar zijn stulpje, krijgt hij de overdrachtbelasting terug. Dat in plaats van binnen een half jaar. Maar hoe werkt het in de praktijk? "Dat valt tegen."
Wie om wat voor reden dan ook spijt heeft van de aankoop van zijn huis, heeft voortaan veel meer tijd om zijn huis weer door te verkopen en de overdrachtsbelasting terug te krijgen.
Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) wil met de maatregel de vastgelopen huizenmarkt een duw in de rug geven. De maatregel staat in de belastingplannen voor volgend jaar, maar geldt met terugwerkende kracht al vanaf 1 september dit jaar. De langere termijn geldt tot 2015.
Gunstig?
De maatregel is bedoeld voor woningen en bedrijfspanden. Voor stellen die vlak na aankoop van een woning uit elkaar gaan, betekent dit bijvoorbeeld dat zij nu meer tijd krijgen om tegen gunstigere voorwaarden de woning weer door te verkopen.
In de praktijk
Hans Andre de la Porte van Vereniging Eigen Huis: "Dit belastingvoordeel lijkt voordelig, maar dat valt tegen in de praktijk. In het verleden hebben mensen 6% belasting betaald, nu is dat 2%. Op een huis van 3 ton had je bij de noraris 18.000 euro afgerekend, nu betaalt een koper 6000 euro. Koper en verkoper moeten dat onderling verrekenen. Het is niet zo dat de verkoper naar de belastingdienst kan gaan en kan zeggen: stort maar weer terug! En of die verrekening gaat lukken, dat scheelt van geval tot geval."
Zoden aan de dijk
Ook Peter Boelhouwer, hoogleraar Woningmarkt aan de TU Delft denkt dat het niet veel zoden aan de dijk zal zetten. "Sympathiek hoor, maar ik schat zo in dat die groep die besluit om binnen drie jaar door te verkopen behoorlijk klein is. Maar als het je toch overkomt is het natuurlijk plezierig dat je niet dubbel hoeft te betalen."
Wondermiddel
Betty de Boer, Tweede-Kamerlid voor de VVD met de woningmarkt in haar portefeuille: "Iets meer enthousiasme mag wel hoor. Oké, het is geen wondermiddel dat de woningmarkt helemaal los zal trekken maar voor een woning van twee ton scheelt het toch zo'n vierduizend euro. Mooi meegenomen toch?"
Verzachting
De echte problemen zitten volgens Hans Andre de la Porte echter niet in de overdrachtsbelasting, maar in de daling van de huizenprijzen. Het verschil tussen de prijs van het huis drie jaar terug en nu is veel groter dan het voordeel dat de regeling van Weekers oplevert. "Het voordeel dat de nieuwe regeling voor de overdrachtsbelasting oplevert is slechts een verzachting."
Nieuwbouw
Ook mensen die een nieuwbouwwoning willen kopen, maar bang zijn om hun huidige huis niet kwijt te raken, kunnen met de maatregel geholpen worden. Projectontwikkelaars kunnen deze groep makkelijker de garantie bieden dat zij de oude woning zullen kopen als het niet lukt om deze tijdig verkocht te krijgen. De projectontwikkelaar is dan weliswaar overdrachtsbelasting verschuldigd bij de aankoop, maar bij doorverkoop binnen 36 maanden hoeft dan alleen over de meerwaarde en eventueel andere vergoedingen overdrachtsbelasting te worden betaald. "Hoe deze belastingregeling voor de projectontwikkelaars eruit komt te zien, is nog niet duidelijk", zegt De la Porte.
Niet het ei van ColumbusStaatssecretaris Frans Weekers gelooft ook niet dat deze maatregel de oplossing is, maar een duwtje in de juiste richting is het volgens hem zeker. "Dit is niet het plan om de hele huizenmarkt uit het slop te halen, die pretentie heb ik niet. De huizenmarkt zit vooral vast, omdat mensen bang zijn dat prijzen verder dalen en om die reden willen ze geen huis kopen. Tegelijkertijd hoor ik ook van mensen met een nieuw huis dat ze het oude huis niet verkocht krijgen. Ze willen daarom wel weer terug naar het oude huis, maar krijgen dan te maken met dubbele overdrachtsbelasting. Deze maatregel helpt dus wel degelijk iets."
De oplossing?
De werkelijke problemen op de woningmarkt zijn echter nog steeds de dalende huizenprijzen. De mensen uit het voorbeeld van Weekers zetten hun nieuwe huis weer te koop. En dat moet dan voor een lagere prijs. "Het is niet altijd zo dat mensen veel verlies hebben geleden nadat ze hun nieuwe huis weer van de hand hebben gedaan. Dat is afhankelijk van wat je betaalt, van hoe courant de woning is. Ook hangt het af van de uitslag op 12 september, omdat sommige politieke partijen verder willen ingrijpen in de woningmarkt. Ik denk dat het goed is om zorgen bij mensen weg te nemen. Het is een steuntje in de rug, geen ei van Columbus."

Geen opmerkingen: