maandag 20 augustus 2012

Hoeveel kost een huis door de jaren heen?

BRON: 17 augustus 2012 - haarlemsdagblad.nl



HAARLEM - Kan het nog, een eigen huis hebben of kopen? Veel leden van ons ombudspanel vroegen ons om inzicht in de kosten van een woning door de jaren heen. Geen eenvoudige opgave.
Wie een woning huurt weet dat de huur elk jaar een paar procenten stijgt. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek geven aan dat sinds 2005 de huren 13 procent zijn gestegen, gelijk aan de inflatie.
Wie koopt bouwt kapitaal op, maar moet terdege rekening houden met een aantal kostenposten: uiteraard de hypotheekrente minus de renteaftrek die van de belastingdienst terugkomt.
Vereniging Eigen Huis (VEH) zegt dat het onmogelijk is om te voorspellen hoe dat stelsel de komende jaren gaat veranderen. Maar dat er wijzigingen aankomen, is wel duidelijk. Advies: los bij een aflossingsvrije hypotheek af of spaar voor de aflossing via banksparen of een spaarhypotheek. ,,We waren in Nederland het idee kwijt dat aan het einde van de rit een hypotheek gewoon afgelost moet worden. Dat besef komt gelukkig terug”, zegt een woordvoerder van VEH.
Veel hypotheken staan nu onder water: het huis is minder waard dan de hoogte van de hypotheek. Volgens ING geldt dat al voor een derde van al hun hypotheeknemers. Aflossen kan dan voor een nieuw evenwicht zorgen. Daarvoor kun je spaarcenten gebruiken. Dat heeft als nadeel dat je reserves afnemen. Zet daarom de netto hypotheekrente tegenover de spaarrente en bepaal wat het beste voor je is. ,,Bedenk dat je met spaargeld een eventuele restschuld kunt betalen.”
Eigenaren van woningen hebben een goede opstal- en inboedelverzekering nodig en betalen belastingen: onroerende zaakbelasting, eigenwoning-forfait en waterschapsbelasting. Die drie belastingen zijn geheel of deels afgeleid van de WOZ-waarde van de woning. Die waarde wordt jaarlijks vastgesteld en volgt de ontwikkelingen in de markt. Toch heeft het zin de taxatie goed in de gaten te houden en eventueel bezwaar te maken. De hoogte heeft namelijk gevolgen voor de drie genoemde belastingen. Vele tienduizenden woningbezitters doen dit al en vaak met succes. Fouten in de WOZ-waarde zijn door gemeenten snel gemaakt.

Geen opmerkingen: