donderdag 10 juni 2010

Dorp en stad gaan steeds meer op elkaar lijken

8 juni 2010 - Bron: Trouw

Het voorzieningen niveau in dorpen en steden gaat steeds meer op elkaar lijken. Ten opzichte van een eerdere meting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2005 groeide het aanbod van winkels, sportscholen, banken en horecagelegenheden in landelijke gemeenten sneller dan in de grotere steden.


Stedelingen kunnen op dit moment per 100.000 inwoners gebruikmaken van gemiddeld 1.188 voorzieningen, tegenover 1.159 in plattelandsgemeenten. In 2005 ging het nog om respectievelijk 1.257 en 1.143 voorzieningen. Het CBS verstaat onder landelijk gebied gemeenten met minder dan 1.000 adressen per vierkante kilometer. De stijging van het voorzieningenniveau in de kleinere gemeenten wijst overigens niet per definitie op een toenemende populariteit van de plattelandseconomie. `In sommige landelijke gebieden is sprake van een afname van de bevolking. Daar wordt hetzelfde aantal voorzieningen nu gedeeld door een kleiner aantal mensen`, aldus een woordvoerder van het CBS.


Waar in de plattelandsgemeenten vooral het aantal aanbieders van diensten op het gebied van persoonlijke verzorging in het oog sprong, viel in de steden de afname van de horeca op. Het aantal winkels voor levensmiddelen liep zowel in de steden als in de dorpen terug.

Geen opmerkingen: