maandag 12 januari 2015

De huizenmarkt herstelt zich; tijd om te verhuizen?Wilt u binnenkort verhuizen, maar twijfelt u nog tussen het kopen of verkopen van een huis? Voordat u een ingrijpende beslissing maakt, is het verstandig om de veranderingen op de huizenmarkt in de gaten te houden. Hieronder blikken we terug op de ontwikkelingen gedurende 2014 en bespreken we de vooruitzichten van dit jaar.

Herstellende huizenmarkt
Vorig jaar zagen we dat de woningmarkt voorzichtig aan het herstellen was. De huizenprijzen gingen weer omhoog en ook het aantal verkopen nam toe ten opzichte van 2013. Uiteindelijk stagneerde deze groei in de laatste maanden van het jaar. Analytici claimen dat het herstel van de woningmarkt nog vrij kwetsbaar is. Zij voorspellen ook dat de markt iets minder sterk blijft groeien in 2015 omdat er verschillende stimuleringsmaatregelen verdwijnen. Zo is de schenkingsregeling per januari afgeschaft en zijn er minder startersleningen beschikbaar. Hierdoor moeten mensen meer eigen geld inleggen voor het kopen van een huis.

Huis kopen
Ook de hypotheekregels zijn per januari aangescherpt. Het maximale bedrag dat geleend mag worden is gedaald. Hiermee wil het kabinet voorkomen dat mensen in financiële nood komen door te hoge lasten. Door de verscherpte maatregelen kunnen mensen ongeveer 5 tot 8 procent minder lenen. Dit kan een potentiële koop en verhuizing belemmeren. Ondanks de verscherpte normen, kunnen kopers nog steeds profiteren van een historisch lage hypotheekrente. Daarbij zijn de woningmarktprijzen nog steeds gunstig. Hoewel de prijzen het afgelopen jaar gestegen zijn, liggen de huizenprijzen nog lager dan in 2008. Het is dus nog voordelig om te kopen.

Huis verkopen
De woningmarkt zal naar verwachting niet verder onderuit gaan. Tot 1 juli geldt er een regeling waarbij de gemiddelde huurprijs verhoogd mag worden boven de inflatie. Hierdoor is het voor huurders en starters financieel aantrekkelijker geworden om een huis te kopen en te verhuizen. Andere factoren, zoals de dalende werkeloosheid, lage rente en het toenemende consumentenvertrouwen, zijn daarbij erg gunstig voor huizenverkopers. Verder hebben verkopers die te maken krijgen met restschuld recht op 15 jaar rente-aftrek. Dit maakt het makkelijker om verkoopverlies te financieren.

Geen opmerkingen: