woensdag 29 december 2010

Verzet 'verkoopverbod' huizen zonder energielabel

27 december 2010 - Bron: Z 24 business-nieuws; Financieel Dagblad


De Vereniging Eigen Huis en de NVM zijn boos over plannen van minister Donner om huizen die geen energielabel hebben onverkoopbaar te maken.

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken wil het energielabel voor huizen, dat in 2008 is ingevoerd, een dwingend karakter geven.


Het keurmerk voor eigen woningen vereist dat huiseigenaren voor circa 150 euro laten onderzoeken hoe energiezuinig hun woning is. Vervolgens krijgt het huis een label, lopend van A (zeer zuinig) tot G (onzuinig).

Weinig labels

Sinds de invoering van het energielabel zijn echter pas 85 duizend koophuizen gelabeled. Minister Donner wil daar verandering in brengen. Idee is om vóór 2013 een systeem in te voeren dat huizen die niet zijn gelabeled, de facto onverkoopbaar maakt. .

Donner wil huizen zonder energielabel niet laten opnemen in het Kadaster, waardoor het eigendom niet overgaat.

Recht eigendom

De Vereniging Eigenhuis (VEH) en makelaarsclub NVM vinden de plannen van Donner onaccaptabel, zo meldt Het Financieele Dagblad maandag 27 september.

"Bij huizen met een slecht label zien mensen zelf wel dat het huis niet energiezuinig is", stelt de woordvoerder van de VEH.

De twee lobbyclubs vermoeden dat het plan om huizen 'onverkoopbaar' te maken in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de mens, omdat het recht op eigendom in het geding zou zijn.

De woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken weerspreekt dit, aldus het FD.

Geen opmerkingen: