donderdag 5 augustus 2010

Markt nieuwbouwwoningen trekt aan

5 augustus 2010 - Bron: Cobouw



De markt voor nieuwbouwwoningen trekt aan. Dat blijkt uit de Thermometer Koopwoningen van de NVB en het Delftse onderzoeksinstituut OTB. In het afgelopen halfjaar zijn er 82% meer afgezet dan in het eerste halfjaar van 2009. Daarmee loopt de markt nog altijd 40 tot 50% achter in vergelijking met de situatie voor de economische crisis.

Per maand werden voor de economische crisis 4.000 tot 5.000 woningen verkocht. Anderhalf jaar later waren dit per maand ruim 1.000 woningen. Vanaf de tweede helft van 2009 werd er een herstel in de markt ingezet. Het afgelopen kwartaal kwam uit op ongeveer 2.400 verkochte nieuwbouwwoningen per maand. Dat was beter dan het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens NVB-directeur Nico Rietdijk was dit een betere prestatie dan verwacht. Hij denkt dat consumenten voor nieuwbouwwoningen kiezen op basis van scherpe prijzen en een lage rente.

Gemiddeld kan de consument al gauw 25% op de maandelijkse financieringslasten besparen in de huidige markt voor nieuwbouwwoningen en hypotheken. Dat de prijzen lager liggen blijkt ook wel uit de gegevens. De prijzen liggen gemiddeld 18% lager dan eerst. Woningen die sleutelklaar zijn, worden vaak tegen dumpprijzen verkocht.

Geen opmerkingen: