vrijdag 16 april 2010

Woningmarkt herstelt zich, weliswaar op lager nivo

8 april 2010 - Bron: NVM


In het eerste kwartaal van 2010 zijn 14,7 procent meer woningen verkocht dan in het eerste kwartaal van 2009. Het eerste kwartaal van 2009 was het dieptepunt van de huizencrisis in Nederland.

In totaal werden de eerste drie maanden 30.500 woningen verkocht door NVM- en niet NVM-makelaars. De prijs van de gemiddelde verkochte woning steeg met 0,4 procent licht tot 232.000 euro ten opzichte van het vierde kwartaal van 2009.

Voor het eerst sinds de kredietcrisis is de prijs weer hoger dan een jaar geleden. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar analyse van de woningmarkt over het eerste kwartaal van 2010, die vandaag is gepresenteerd.


Vlag niet uit

NVM-voorzitter Ger Hukker: "Het is niet zo dat we de vlag uithangen, maar de gegevens zijn bemoedigend. Voor de NVM is waardebehoud van de woningen en vertrouwen in de markt cruciaal. De consument durft weer te kopen en de prijzen zijn niet verder weggezakt. Dat is goed om vast te stellen. Daarbij moeten we wel aantekenen dat de vraagprijzen van het nieuwe aanbod op een lager niveau liggen dan voorheen. De doorstroming die was gestopt komt heel voorzichtig weer op gang. Maar koper en verkoper zijn onzeker en opereren in deze markt uiterst behoedzaam."

Geen opmerkingen: