dinsdag 6 april 2010

Hypotheekrente vaak te hoog

6 april 2010 - Bron: ANP
AMSTERDAM - Huizenbezitters betalen vaak jarenlang onnodig te veel aan hypotheekrente. De hypotheeklasten kunnen in veel gevallen ruim 500 euro per jaar lager uitvallen. Dat blijkt uit onderzoek door de Nationale Hypotheekbond onder ruim 125.000 mensen met een hypotheek. 

De groep huizenbezitters die te veel rente betaalt, heeft een zogenaamde tophypotheek. Daarbij leent de klant meer dan de waarde van het gekochte huis. De iets hogere rente die banken de huizenbezitter daarvoor in rekening brengen is de topopslag. Maar als de waarde van het huis in de loop van de tijd uitstijgt boven het geleende bedrag, kan die topopslag meestal weer van tafel, aldus de Hypotheekbond, die hypotheken van huizenbezitters doorrekent op te hoge rentelasten.


Banken waarschuwen de consumenten daar niet automatisch voor, stelt de bond. Ze noemen deze consumenten zelfs 'snurkers', omdat ze zonder het te weten te veel rente blijven betalen. Volgens directeur Robin Booij van de Hypotheekbond betaalt deze groep huizenbezitters gedurende de looptijd van de rentevast periode ruim 340 miljoen euro te veel aan hypotheekrente.

Geen opmerkingen: