woensdag 9 mei 2012

Verhuurder aansprakelijk kosten ontmanteling hennepkwekerij

8 Mei 2012 Bron: NVM
Gemeenten treden steeds harder op tegen hennepkwekerijen. Veelal is het de huurder die in het gehuurde een hennepkwekerij heeft opgezet. Aangezien de huurder meestal met de noorderzon is vertrokken, is de verhuurder steeds vaker de dupe.

Gemeenten heffen de illegale situatie op middels bestuursdwang en verhalen de kosten voor het toepassen van bestuursdwang op verhuurder, omdat hij het pand heeft ‘laten gebruiken’ als hennepkwekerij. De schade door het onrechtmatig aftappen van stroom wordt door energiemaatschappijen ook vaak verhaald op de verhuurder. De reden hiervoor is dat de verhuurder in contractuele verhouding staat met de energiemaatschappij. Verhuurder kan de schade verhalen op de huurder. Probleem is dat de huurder meestal al is vertrokken. Verhuurders zijn zich hier onvoldoende van bewust.
Deze kwestie heeft al voor heel wat rechtspraak gezorgd. In een aantal uitspraken is de rechter van mening dat de verhuurder de kosten voor de ontmanteling aan de gemeente moet vergoeden. Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen professionele en niet-professionele verhuurders.

Geen opmerkingen: