woensdag 7 maart 2012

Italië vindt miljoen onbekende huizen

7 Maart 2012 Bron:NVM

In Italië staan ruim een miljoen gebouwen meer dan gedacht. De huizen en bedrijven waren gebouwd, maar nooit doorgegeven aan het kadaster. Daardoor loopt de staat per jaar ongeveer een half miljard euro aan belastingen mis.


Dat heeft het ministerie van Financiën en Economische Zaken in Rome dinsdag gezegd tegen Italiaanse media.
Italië gaat gebukt onder een schuldenlast. Premier Mario Monti wil die terugbrengen door minder geld uit te geven en meer belasting te innen. Belastingontduiking is een groot probleem in het land.
De actie om alle huizen in het land in kaart te brengen, is al enkele jaren geleden gestart. Vorig jaar werd bekend dat er 2,5 miljoen nader te definiëren panden waren ontdekt. Ambtenaren hebben sindsdien de foto's naast de kaarten van het kadaster gelegd en met de pen aangegeven wat illegaal is gebouwd.
Tot nu toe zijn een miljoen illegale panden ontdekt. De grootste overtredingen vinden plaats in Zuid-Italië. Het gaat daar vooral om illegaal gebouwde huizen. In Noord-Italië gaat het vaker om fabrieksloodsen.
Nergens in Europa hebben burgers de afgelopen decennia op zo'n grote schaal illegaal gebouwd.
De overheid organiseerde de afgelopen twintig jaar een aantal keer een generaal pardon. Italianen konden hun illegaal gebouwde panden tegen een goedkoop tarief legaliseren. Deze vergevingsgezinde opstelling van de overheid werkte nieuw illegaal bouwen in de hand, in afwachting van de volgende inkeerregeling.
Als het aan premier Monti ligt, komt die er niet meer, en zullen de overtreders nu fors moeten betalen.

Geen opmerkingen: