woensdag 22 juni 2011

Rabobank wil gehele aflossing hypotheek verplichten

16 juni 2011 Bron: NRC.nlEconomie De Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, wil zo snel mogelijk een nationaal akkoord over de invoering van een verplichte annuïteitenhypotheek voor starters en andere nieuwkomers op de woningmarkt. Zo’n hypotheek met volledige aflossing moet de stagnatie op de woningmarkt doorbreken. De overheid bespaart volgens het plan op de aftrekbare hypotheekrente en zou dit fiscale voordeel op lange termijn moeten veiligstellen voor huizenbezitters.

Dat heeft bestuursvoorzitter van de Rabobank, Piet Moerland, bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Verder zou de toezichthouder de strenge leningvoorwaarden waar hypotheekverstrekkers aan gebonden zijn, moeten loslaten, om ruimte te maken voor “professionele inschatting”. Moerland sprak van “verkrampte hypotheekverstrekkers” en “verlammingsverschijnselen”.

Een betere inkomenstoets op de sociale woningmarkt kan de doorstroming ook bevorderen, zei Moerland. Nu zou het te vaak voorkomen dat mensen met een relatief hoog inkomen goedkoop huren. Verder zouden gemeenten bereid moeten zijn om hun grondprijs te verlagen om de bouwkosten van nieuwe woningen terug te brengen.

Een nationaal akkoord is “om paternalistische motieven goed”, zei Moerland. “Het is goed als mensen bezit opbouwen. Dat is een deugd.”

Geen opmerkingen: