vrijdag 21 mei 2010

Slim ruimtegebruik maakt kleine tuinen toch genietbaar

21 mei 2010- Bron: Vrij Nederland


Huizen worden in Nederland steeds groter maar de tuinen worden juist kleiner. Via slim ruimtegebruik zijn de kleine tuinen toch genietbaar. Tuinarchtect Margreet Post adviseert om bij een kleine tuin diepte aan te brengen. Tuinmeubelen moeten groot zijn, want bij kleine meubelen valt juist op hoe klein de tuin is.

Verder moet het aantal planten worden beperkt tot drie of vier gezichtsbepalende soorten. Door verschillende bloeitijden te selecteren is de tuin het hele jaar rond fleurig. Schuttingen en iele boompjes raadt ze af. Het is beter om een flinke boom te planten. Bijvoorbeeld een bolcatalpa of bolacacia die 3,5 meter groot kunnen worden. Als de boom een smalle kruin heeft zal hij de zon niet al te hinderlijk blokkeren. Idealiter bespreken buurtbewoners hun wensen.

Marc van der Zwet, verbonden aan Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten, ontwierp in Utrecht een daktuin. De bewoners van de appartementen hebben nu toegang tot beukenhagen, een grasveld, borders en zitbanken. De Fransman Patrick Blanc blinkt uit in het ontwerp van verticale tuinen. Daardoor wordt optimaal gebruik gemaakt van de ruimte, bijvoorbeeld via klimop, wingerd en druiven. De Belgische gemeente Antwerpen verstrekt subsidie voor de aanleg van daktuinen.

Geen opmerkingen: