woensdag 22 juni 2011

Minister Donner: Einde aan overdrachtsbelasting

22 juni 2011 Bron: NRC.nl



Het kabinet denkt erover de overdrachtsbelasting, de 6 procent taks die moet worden betaald bij aankoop van onroerend goed, gedeeltelijk of in zijn geheel af te schaffen.
Donner wil de overdrachtsbelasting afschaffen.


'De verhuisboete van 6 procent mag verdwijnen. Maar verwacht niet dat de huizenmarkt hierdoor sterk zal opleven.'

Minister Piet Hein Donner (CDA, Binnenlandse Zaken) zet in zijn 'Woonvisie' drie mogelijkheden uiteen: een volledige afschaffing, een gedeeltelijke afschaffing, of een vrijstelling voor starters op de huizenmarkt.

De maatregel is bedoeld om de huizenmarkt weer vlot te trekken. Voordat een besluit over de kwestie kan worden genomen, moet worden gekeken naar de financiering, schrijft De Telegraaf woensdag.

Onbetaalbaar

De belasting levert de overheid per jaar 3,5 miljard euro op en het ministerie van Financiën vreest dat afschaffing onbetaalbaar is. Temeer omdat er geen geld kan worden gehaald bij de hypotheekrenteaftrek; het kabinet heeft beloofd die met rust te laten.

Een eerste versie van het plan is nog niet besproken in de ministerraad.

Rabobank wil gehele aflossing hypotheek verplichten

16 juni 2011 Bron: NRC.nl



Economie De Rabobank, de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, wil zo snel mogelijk een nationaal akkoord over de invoering van een verplichte annuïteitenhypotheek voor starters en andere nieuwkomers op de woningmarkt. Zo’n hypotheek met volledige aflossing moet de stagnatie op de woningmarkt doorbreken. De overheid bespaart volgens het plan op de aftrekbare hypotheekrente en zou dit fiscale voordeel op lange termijn moeten veiligstellen voor huizenbezitters.

Dat heeft bestuursvoorzitter van de Rabobank, Piet Moerland, bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Verder zou de toezichthouder de strenge leningvoorwaarden waar hypotheekverstrekkers aan gebonden zijn, moeten loslaten, om ruimte te maken voor “professionele inschatting”. Moerland sprak van “verkrampte hypotheekverstrekkers” en “verlammingsverschijnselen”.

Een betere inkomenstoets op de sociale woningmarkt kan de doorstroming ook bevorderen, zei Moerland. Nu zou het te vaak voorkomen dat mensen met een relatief hoog inkomen goedkoop huren. Verder zouden gemeenten bereid moeten zijn om hun grondprijs te verlagen om de bouwkosten van nieuwe woningen terug te brengen.

Een nationaal akkoord is “om paternalistische motieven goed”, zei Moerland. “Het is goed als mensen bezit opbouwen. Dat is een deugd.”

vrijdag 10 juni 2011

Huizenprijzen boven niveau 2010

9 juni 2011 Bron: Woningmarktcijfers

De gemiddelde koopsom van alle in de eerste vier maanden van 2011 notarieel overgedragen woningen is uitgekomen op € 240.900. Dit is 1,2% meer dan in de eerste vier maanden van 2010. De gemiddelde woningprijs ligt 0,6% hoger dan de gemiddelde koopsom over geheel 2010.


In de maand april werd gemiddeld € 243.200 voor een koopwoning betaald. Dit blijkt uit een analyse van Woningmarktcijfers.nl op basis van de absolute koopsomgegevens van het Kadaster. Opvallend is het hogere prijsniveau in Limburg en Groningen, waar een stijging van 5,9 en 4,9% werd gemeten. In Drenthe en Flevoland ging de gemiddelde koopprijs met 1,8% resp. 1,5% naar beneden. De verschillen worden onder meer veroorzaakt door wijzigingen in het aantal transacties per woningtype.

woensdag 8 juni 2011

9 startertips voor je eerste stekkie

8 juni 2011 Bron: NVM

De NVM geeft voor de starters een aantal goeie tips. Hieronder staan ze beschreven: 


1. Hou het overzichtelijk: gebruik een expert


Een goede voorbereiding is het halve werk en voorkomt bittere teleurstellingen. Ga dus niet spontaan en onwetend op huizenjacht, maar bespreek eerst je wensen met een ervaren en Erkend Hypotheek Adviseur. Dan weet je precies waar je op moet letten en wat je mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld in welke prijsklasse je een huis kunt gaan zoeken.

2. Handel nu, maar denk aan later

Het is geen halfje brood dat je koopt; met de koopsom van je nieuwe huis ben je er nog niet. Vergeet niet dat er nog notariskosten, overdrachtsbelasting en de kosten voor een taxatie en een bouwkundige keuring bijkomen. Het duurt gemiddeld een jaar of vijf voordat je die kosten hebt terugverdiend. Stel jezelf dus de vraag: wil ik hier minstens vijf jaar blijven wonen?

3. Goedkoop is niet altijd beter

Kom niet voor verrassingen te staan. Kies dus niet blindelings voor de goedkoopste hypotheekofferte, maar kijk goed naar de offerte- en hypotheekvoorwaarden.

4. Pak dat voordeel: de aankoopmakelaar

‘Doe mij die maar.’ ‘Zal ik ‘m voor u inpakken?’ Helaas, zo koop je geen huis. Al is het maar omdat je bij een huis nooit in een oogopslag kunt zien of het een verstandige aankoop is. Dan komt een aankoopmakelaar goed van pas. Hij is expert, neemt je veel werk uit handen en is vaak voordeliger dan je denkt. Want je kunt hem – of haar – ook inschakelen om voor jou de onderhandelingen te doen. En dat kan je een hoop voordeel opleveren.


5. Nu een beetje, straks een boel: kies voor een verhoogde inschrijving bij de notaris

Om een hoger bedrag dan je hypotheeksom te registreren bij het kadaster, betaal je maar een klein beetje extra. Maar in de toekomst kun je je hypotheek dan wel verhogen zonder opnieuw naar de notaris te hoeven. En dat scheelt aanzienlijk.


6. Ontbindende voorwaarden: verzekerd terugkrabbelen

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je toch liever afziet van de koop. Ontbindende voorwaarden zijn daarom een belangrijke toevoeging in het koopcontract. Mocht je bijvoorbeeld de financiering niet rond kunnen krijgen, dan kun je, zonder onnodige kosten, van de koop afzien. Een hele geruststelling.


7. Ik zie, ik zie wat jij niet ziet: verborgen gebreken

Voorkomen is beter dan genezen, dus voorkom een hoop narigheid en laat een bouwkundige keuring uitvoeren. Zo loop je niet tegen gebreken aan die hoge kosten met zich mee kunnen brengen.


8. Jong geleerd is oud gedaan

Al lijkt het nog zo ver weg, je moet het nu goed regelen: je pensioen. Want als je straks met pensioen gaat, dan veranderen je inkomsten en mogelijk ook je maandlasten. Hou daar rekening mee bij het afsluiten van je hypotheek.

9. Een beetje van jezelf en een beetje van de adviseur…

Kom goed beslagen ten ijs als je een adviesgesprek over je hypotheek aangaat. Controleer ook of het adviesgesprek goed is verlopen met de checklist Hypotheekgesprek van de Autoriteit Financiële Markten (www.afm.nl). Dan ben je zeker van je zaak.