donderdag 19 mei 2011

Huis delen is een trend in opmars

19 mei 2011 Bron: De Standaard Lifestyle  Steeds meer mensen willen met vrienden of onbekenden een huis delen. Dat laat toe om onkosten te delen en zo meer comfort over te houden dan wanneer je alleen betaalt. De verbruikersorganisatie Oivo voerde eind 2010 een onderzoek uit. Daaruit blijkt dat 300.000 Belgen samen huren. Gemiddeld ligt de huurprijs tot 38procent lager als je een woning deelt. Van alle aanbiedingen zijn er acht op de tien in Brussel te vinden.





Op een betaalbare manier comfortabel wonen, speelt bij alle huizendelers een rol. Maar er zijn ook andere argumenten. Voor sommigen is het niet alleen een practische aangelegenheid, maar ook een zoektocht naar een leefgemeenschap, naar betere sociale contacten. Het is aangenaam om nieuwe mensen te ontmoeten en interesses te delen. Ook de originaliteit van de levenswijze krijgt appreciaties. Andere factoren zijn onder meer het wegwerken van gevoelens van eenzaamheid en onveiligheid.


Gemiddeld spreekt de formule van een huis delen 17procent van de bevolking aan, maar bij jongeren van 18 tot 29jaar loopt dat op tot 58procent.

Oivo, het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de verbruikersorganisaties, geeft ook enkele tips. Het is niet aangewezen je zomaar in een avontuur te storten. Belangrijk is dat het karakter van de medebewoners raakvlakken heeft. Let ook op gewoontes die medebewoners als storend ervaren, zoals roken of laat muziek draaien. Even cruciaal is het om de verwachtingen goed op elkaar af te stemmen. Goede afspraken, mogelijkheden om te overleggen en een heldere financiële structuur zijn essentieel.

donderdag 12 mei 2011

Prijsdaling koopwoningen minder groot

21 April 2011 Bron: CBS



Verkochte bestaande koopwoningen waren in maart gemiddeld 1,1 procent goedkoper dan in maart 2010. De prijsdaling is kleiner dan in februari, toen de verkoopprijzen 1,5 procent lager waren dan een jaar eerder. Dit blijkt uit de cijfers van het CBS en het Kadaster.

Alle woningtypen waren in maart goedkoper dan een jaar eerder. Vrijstaande woningen daalden met 2,7 procent het meest in prijs, tussenwoningen met 0,2 procent het minst.

In alle provincies daalden de prijzen, met uitzondering van Limburg. Het grootst was de prijsdaling in Drenthe met 2,6 procent, gevolgd door Noord-Brabant met 2,5 procent. In Limburg stegen de prijzen met 1,4 procent.

Ten opzichte van februari 2011 stegen de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen met 0,2 procent. Deze stijging volgt op zeven maanden waarin de huizenprijzen daalden ten opzichte van een maand eerder.

In maart wisselden ruim 10 duizend bestaande woningen van eigenaar. Dat is ruim 6 procent minder dan in maart 2010. In de eerste twee maanden van 2011 was het aantal transacties juist hoger dan in 2010. In totaal lag het aantal transacties in het eerste kwartaal van 2011 ruim 2 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2010.

woensdag 4 mei 2011

Zeven tips om starters aan een woning te helpen

4 Mei 2011 Bron: Vastgoedwereld.nl 



Ondanks de dalende huizenprijzen valt het voor starters nog steeds niet mee een koophuis te bemachtigen. Vastgoed geeft zeven tips die de makelaar starters aan de hand kan doen.



1 Een hypotheek van pa en ma

Ouders of grootouders die geld op de bank hebben, kunnen hun (klein)kind een hypotheek verstrekken. Als dit wordt vastgelegd door de notaris, is er ook recht op hypotheekrenteaftrek. Voordeel voor de ouders is dat zij over het uitgeleende geld geen vermogensbelasting meer hoeven te betalen.



2 Een échte starterswoning

Goedkopere huizen, het kan wel: uit een inventarisatie van de gemeente Apeldoorn blijkt dat ontwikkelaars met een beetje creativiteit, woningen kunnen aanbieden voor minder dan 150.000 euro.



3 Zelf bouwen

In Almere kunnen starters met een inkomen tot 46.000 euro zelf een huis bouwen. Zij betalen alleen dat deel van de stichtingskosten dat zij zelf kunnen financieren (maar wel minimaal 52 procent); de gemeente de rest.



4 Zoek het eens in een andere hoek

Help starters ook eens op weg naar minder voor de hand liggende buurten en ‘aandachtswijken’. Er bestaan immers grote prijsverschillen tussen de ene en de andere wijk, zeker in grote steden.



5 Over de grens

Het kan interessant zijn voor starters een huis net over de Duitse grens te kopen: de prijzen liggen daar nog steeds een stuk lager dan hier.



6 Huurhuis kopen

Veel woningcorporaties verkopen noodgedwongen hun huizen om hun begroting op orde te houden. Vaak gaat dit gepaard met fikse kortingen of andere aantrekkelijke constructies. Hiervoor komen meestal niet alleen huurders in aanmerking, maar iedereen die voor het eerst een huis koopt.



7 Starterslening

Bij een starterslening betaalt de koper weinig of geen rente. Deze regeling – oorspronkelijk afkomstig van het ministerie van VROM – is inmiddels opgedoekt, maar sommige gemeenten zetten de starterslening gewoon voort.